Архів новин
«   »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
Сьогодні 104
Вчора 476
За цей тиждень 1529
За минулий тиждень 4010
За цей місяць 9428
За минулий місяць 26015
За весь час 600061
16 Квітня 2018

ПАМ’ЯТКА 

"Санітарно-гігієнічне та протиепідемічне забезпечення проведення весняно-польових робіт та робіт по збиранню врожаю"

 
Проведення весняно-польових робіт та збирання врожаю завжди пов’язане з ризиком можливого виникнення епідемічних ускладнень, харчових отруєнь та отруєнь хімічної етіології серед працюючих на сільськогосподарських угіддях.

З метою недопущення подібних ускладнень необхідно, в першу чергу звернути увагу на організацію та забезпечення працюючих доброякісною питною водою і продуктами харчування. Крім цього, необхідно вивчити умови праці і відпочинку, звернути увагу на дотримання правил транспортування і застосування пестицидів та агрохімікатів.

Ті, хто підлягає періодичним медичним оглядам, повинні обов’язково пройти медогляд до початку робіт, хто працює з пестицидами - повинні мати допуск до проведення робіт та мати індивідуальні засоби захисту.

Завчасно, перед початком проведення масових польових робіт, необхідно провести заходи з підготовки до роботи в новому сезоні їдалень та пунктів харчування сільськогосподарських товариств, фермерських господарств та інше. 

Разом з тим, необхідно передбачити заходи, що забезпечать:

-організацію доставки продуктів харчування на поля;

-створення елементарних умов для дотримання особистої гігієни;

-своєчасний підвіз питної води гарантованої якості.

Всі працівники повинні бути забезпечені якісною питною водою, яка відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Транспорт та ємності для підвезення води на поля повинні використовуватись лише з цією метою. Ємності повинні були лише із матеріалу, який дозволений МОЗ України для контакту з питною водою або харчовими продуктами, їх обов’язково потрібно своєчасно мити та знезаражувати. Ємності повинні герметично закриватись, розбір води проводиться лише через крани. В полі ємності з питною водою зберігаються в тіні. Кожен трактор або комбайн повинен мати бачок з питною водою.

До приготування їжі та її підвозу на поля повинні залучатись люди з відповідною підготовкою, які пройшли медичний огляд. Продовольча сировина та харчові продукти закуповуються лише при наявності документації, що засвідчує їх якість та безпеку. Дана документація (копії) повинна зберігатись в місцях приготування їжі. Харчоблоки повинні утримуватись відповідно до вимог санітарних норм і правил, обов’язково мати холодильне обладнання, достатню кількість кухонного та столового інвентаря. Обов’язкова наявність умов для миття та знезараження інвентаря та посуду, а для цього повинна бути проточна холодна і гаряча вода. Доставка готових страв та продовольчої сировини проводиться лише спеціально виділеним транспортом.

Продукти харчування  доставляють в термосах, термін зберігання з моменту приготування до реалізації не повинен бути більше 2-х годин.

Забороняється реалізація холодцю, заливних, макаронів по-флотськи, млинців з м’ясним фаршем, кров’яних і ліверних ковбас та інших продуктів, що швидко псуються.
                         
 Пам’ятайте! 

Лише суворе дотримання вимог санітарних норм і правил
 збереже ваше здоров’я та здоров’я ваших рідних.

 
 
Барське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області
Відділ державного нагляду  за дотриманням санітарного законодавства